helm2

Werken en leren

in de bouw

haagbouw werken_en_leren_in_de_bouw

Haagbouw is opgericht door de bouwbedrijven in de regio. Het vervult een spilfunctie voor opleidingen in een bouwbrede sector, zowel voor iedereen die het vak wil leren als werknemers die al in de bouw werken.

kansenvoorwest logo middel 3186.480x240x1

DH NL Rgb

europa ster

Europese Unie - Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

EFRO-project werkplaats

Doel van het project was om ervoor te zorgen dat nieuwe instroom in de bouw een vooropleiding kon krijgen voordat ze een opleiding startten en natuurlijk voordat ze aan het werk zouden gaan. Hiervoor was noodzakelijk een goed geoutilleerde werkplaats met moderne machines en een kantoorruimte in Den Haag Zuid West. Hier dienden instructeurs aanwezig te zijn om de vooropleiding te verzorgen en voor de benodigde begeleiding. Bovendien wilde Haagbouw in 2017 via dit instrument 100 arbeidsplaatsen invullen.

De werkplaats was in 2017 gereed en heeft in de projectperiode 244 werkzoekenden op de werkplaats gehad die een baan in de bouw zochten. Een lege hal is in een redelijk korte termijn omgetoverd tot een goed functionerende opleidingswerkplaats waar iedereen die gemotiveerd is, de eerste stappen kan zetten naar een toekomst in de bouw.

Zonder de financiële steun van de Europese Unie was het niet mogelijk geweest om deze werkplaats te realiseren en zoveel mensen te toetsen en op te leiden.

Succesvolle open dag Haagbouw

De bouw is weer hot, en dat was te merken ook op de open dag van Haagbouw gisteren (dinsdag 12 februari). Uit alle windstreken was er belangstelling voor de activiteiten van het opleidingsbedrijf.

Foto timmerwedstrijd 2019

Jong en oud

Aan de instroomkant kwamen er leerlingen langs van praktijk- en vmboscholen die na hun examen in mei willen instromen. Verder veel jongeren die eerder een opleiding kozen die ze toch niet zo leuk vinden of waarin ze geen toekomst zien en die nu graag de bouw in willen. Maar ook volwassen die een carrièreswitch willen maken, en werkzoekenden met een uitkering die heel graag weer aan de slag willen. Met een flink aantal konden we meteen een afspraak maken om komende week twee dagen te komen meelopen voor kennismaking en toets. Zij kunnen in principe binnenkort al met de opleiding beginnen.

Bedrijfsleven en gemeenten

Aan de andere kant bezocht een groot aantal bedrijven de open dag van Haagbouw. Natuurlijk om even bij te praten, maar vaak ook om eens te informeren of er nog goede leerlingen klaar staan om in hun bedrijf aan de slag te gaan. Want er wordt weer volop gebouwd en er zijn heel veel nieuwe medewerkers in de bouw nodig. Ook vertegenwoordigers van gemeenten en uwv kwamen even buurten in de werkplaats waar Haagbouw met grote regelmaat  hun kandidaten opleidt.

Bijzonder: waar voorheen vaak de jonge medewerkers gewenst waren, kiezen veel bedrijven nu juist voor de wat oudere leerlingen. “De gemiddelde leeftijd van onze eigen werknemers is redelijk hoog. Daar moet je niet te veel jonkies bij plaatsen”, vertelt een aannemer. “Mijn mensen vinden het wel fijn als het leeftijdsverschil niet al te groot is met degene die zij opleiden.”

Corbulo wint wedstrijd

Ter gelegenheid van de open dag organiseert Haagbouw jaarlijks de timmerwedstrijd voor vmboscholen met een bouw/bwi-afdeling. Ook dit jaar deden vrijwel alle scholen uit de regio mee: naast Corbulo College uit Voorburg waren dat o.a. Stanislas College uit Rijswijk, Oranje Nassau College uit Zoetermeer en het Haagse Roemer Visscher College. Alle deelnemers maakten een prachtige tuinstoel, maar de mooiste was van Bob de Gier van het Corbulo College, die dan ook door de jury tot winnaar werd uitgeroepen.

Onderhoud door valstar media